Азербайджан

Борисов: Азербайджан е готов да газифицира България за собствена сметка (СНИМКИ, ВИДЕО)

Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира България за собствена сметка.

Това обяви президентът на страната Илхам Алиев след срещата и пленарните разговори с премиерът Бойко Борисов. Това предаде специалният пратеник на Flashnews в Баку Петрина Василева.

Доставката на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно, след изграждането на интерконектора с Гърция, ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда, допълни Борисов. Едва 3% от
България е газифицирана, като в същото време можем да се „похвалим“ с изключително замърсен въздух, който идва не толкова от автомобили, колкото от използването на дърва за огрев“, посочи премиерът Борисов.

„Близо 90 и кусур процента от територията на Азербайджан и Грузия вече е газифоцирана с азерски газ, а пред нас имаме две възможности – надявам се през юли да бъде първата копка по интерконектора с Гърция и ще пуснем този с Турция. Имаме подписани 1 милиард куб. метра азерски газ на изключително ниска цена и ако
успеем да я изградим, ще можем да направим цели социални пакети с по-евтината газ, за да не използваме дърва, които много замърсяват въздуха. Министрите на двете страни ще направят план как това да се случи и колко бързо, защото азерската страна предлага най-ниска цена. Това ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда“, коментира още той.

„Що се отнася до транспортния коридор… Имаме над 300 км готови жп линии, а другите ги ремонтираме. Изключително съм радостен и за работата ни по Коридор N8. Има готови много пътища, така че има възможност големи товари да вървят в двете посоки. Като се надяваме този стокообмен да се увеличи. Смятам, че откриването на новата директна авиолиния София – Баку ще увеличи туристите в двете посоки“, каза българският премиер.

Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР и съм сигурен, че в най-близко бъдеще ще започнем работа в тази посока. Това заяви от своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

„Над 3 трилиона куб. м. газ могат да бъдат доставени от Азербайджан до Европа и това в момента се случва с успешното реализиране на Южния газов коридор. По този начин газовите проблеми на Европа ще могат бъдат решени. Днес с Борисов дадохме нареждане на съответните министерства и ще проверим информацията за взаимна работа“, заяви президентът на Азербайджан.

Той добави, че по време на срещата с българския премиер двамата са потвърдили, че България и Азербайджан ще се постараят да осигурят търговски стоокообмен, който сега не е на нужното равнище. „Смятаме, че имаме добри възможности за инвестиции и ще продължаваме преговорите“, коментира Алиев и добави, че посещението на Борисов в страната е от голямо значение.

„На срещата поздравих Борисов за европредседателството на България и съм сигурен, че България достойно ще изиграе тази своя роля. България за нас е близък приятел“, каза още той.

„Утре ще се състои първият полет от Баку до София и той ще съдейства за укрепването на връзката между двата народа“, добави президентът на Азербайджан.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев лично подкара лимузината,с която пътува българския министър -председател Бойко Борисов. Снимки от това сподели премиерът в профила си във Фейсбук.

Снимка: Фейсбук – Бойко Борисов
- реклама -