Борисов

Борисов: 2.5 млрд. лева ни струват дълговете към Русия и САЩ заради централите – ВИДЕО

„Тези, които не спират да говорят в парламента, че сме най-бедните, най-бедните сме събрали 2 милиарда и половина лева да разплатим в посока Москва и Вашингтон само тази година“. Така премиерът Бойко Борисов откри днешното правителствено заседание, на което бе решено държавата да даде 1.2 млрд. лева на НЕК да се разплати с „Атомстрой“ за АЕЦ „Белене“.

3,7 млрд. лева са събрани в хазната за 2 години

„Преди 5-6 месеца платихме за американските централи 1 млрд. и 300 млн. по споразумението. 1 млрд. и 200 млн. лв., абсолютно корупционна сделка на времето, за съжаление, останала без последствие. А, истинските последствия са събрани, живи пари, вместо да отидат за социални дейности заминаха за двете централи.“

Борисов подчерта, че други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари. Премиерът бе категоричен, че заради високите лихви е много по-изгодно да дадем парите на Русия сега. Всяко забавяне би ни струвало 118 млн. лева на година.

Искаме си реакторите от Русия

Борисов бе категоричен, че след плащането на сумата, България ще настоява руската страна да достави физически в България двата атомни реактора, предвидени за АЕЦ „Белене“.

„Дали ще ги слагаме в музея, дали ще се строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво, би трябвало да не може да намерим време да приемем всички инвеститори. Около 1 млрд. и 300 ще заминат в посока руските компании.“

Премиерът не пропусна да отправи критики към предишните управления на левицата. И нареди на министрите и депутати си да обяснят на българите какви щети са били нанесени на държавата.

„Съберат ли се пари след нашето управление, във фискалния резерв, апетитите за власт стават много големи, защото следват договори и харчения. Бих казал, а какво щеше да стане, ако не беше паднало правителството „Орешарски”, а министър Стойнев беше договорил, по най-коварния и подъл начин, оставил следващото правителство да го препотвърди, що за договор е това? Ако сега на тези плащания трябваше да платим и реактор на „Уестингхаус” в Козлодуй, представяте ли си го? Но, те ни дават оценка”, добави той.“

Борисов обяви, че е възложил на приходните агенции до края на годината да съберат допълнително 300 млн., за да може да покрият разходите за хората с увреждания, децата с увреждания, надзирателите в затворите, патрулите по границата.

- реклама -