Бойко Борисов, депитат, Народно събрание, ЦИК, заявление

Борисов: 16 години ГЕРБ! Продължаваме

„16 години ГЕРБ! Продължаваме“, това написа лидерът на партията Бойко Борисов във Фейсбук по повод годишниината от създаването на политическа партия ГЕРБ.

„Граждани за европейско развитие на България“ – ГЕРБ е основана по инициатива на Бойко Борисов на 3 декември 2006 година.  Година по-късно на местните избори ГЕРБ печели едни от най-големите градове в страната.

На 7 юни 2009 г. ГЕРБ печели в изборите за членове на Европейския парламент с 24,36% от гласовете, срещу 18,5% – за БСП, и 15% – за ДПС.

На 5 юли 2009 г. ГЕРБ печели парламентарните избори с 39,72% от гласовете, повече от два пъти от резултатите на БСП (17,70%). Именно тогава е началото на първото правителство на ГЕРБ начело с Бойко Борисов за премиер. Лидерът на партията е единственият в демократичната история на страната, който три пъти е бил избиран за министър-председател.

Самият Борисов посреща рождения ден на ГЕРБ на среща на високо ниво в Солун. Форумът е с участието на общо 20 държавни и правителствени ръководители, лидери на опозицията. Както и лидерите на институциите на ЕС от Европейската народна партия (ЕНП). Провежда се на 2 и 3 декември в гръцката столица Атина.

Срещата се председателства от президента на ЕНП Манфред Вебер. В рамките на форума лидерите на ЕНП ще имат възможност да обсъдят важните политически въпроси в навечерието на редица национални избори през 2023 г. И на изборите за Европейски парламент през 2024 г. Сред останалите теми на срещата на ЕНП са бъдещето на икономическото управление и отбраната и сигурността на Европа.

- реклама -