Борисов, ваксини

Борисов: 1 259 728 допълнителни дози ваксини са договорени за България за следващите месеци

1 259 728 допълнителни дози ваксини са договорени за България за следващите месец.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят съобщи новината във видео в профила си във Фейсбук.

Той благодари на екипът, който е водил преговорите, както и на португалския премиер Антонио Кошта, чиято страна председателства Европейския съвет и по чието предложение на България са отпуснати допълнителните дози ваксини.

Борисов заяви, че тази новина показва солидарността в Европейския съюз.

Благодаря на моите приятели в Австрия – Себастиан Курц, на моите колеги. 1 259 728 допълнителни дози за България в следващите месеци – април, май, юни. Плюс тези над 200 000, които имаме.

Ако имахме държавен глава в момента, а не кандидат за лидер на една партия и изборите бяха само с една седмица по-нататък, виждате пика на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените, щеше да е много по-спокойно. Нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме и машинното гласуване, и всички мерки, да подготвяме и всичките тези решения, които взехме днес“, заяви Борисов.

„На проф. Мутафчийски да му е честит внукът – Виктор. С Венци е близко. Така че да му е жив и здрав и той на нас“, пожела Бойко Борисов по повод раждането на внука на председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение беше взето на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел снощи.

Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението. Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.

 

 

- реклама -