Борисов

Борисов: Най-важно е да преодолеем пандемията, след което икономиката ще тръгне нагоре – Видео

Премиерът Борисов посети завод за кабели в Търговище.

Заедно с него е посланикът на Швейцария Мюриел Коен.

„Оптимист съм, че ще преодолеем пандемията. Ето идва и ваксина. Много е съществено важните неща да се произвеждат в Европа“, заяви Борисов.

„Швейцарски компании са инвестирали у нас, но в момента е важно да се пребори пандемията, за да може икономиката да тръгне нагоре. „Имаме прекрасен посланик на Швейцария в България и само можем да благодарим“, заяви министър-председателят.

Премиерът отчете, че България е една от държавите с най-добра интернет свързаност, както и образователна инфраструктура, като при строежа на магистрали и пътища се полагат нови оптични кабели за интернет. Борисов се запозна с производството на завод, който прави кабели и части нужни в медицината, като респиратори.

Добрите условия за бизнес в България и съвместните усилия за привличането на повече инвестиции бяха тема на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен.

Двамата разговаряха в Търговище, където посетиха завода на ХОВАГ. Кабелната компания, произвеждаща части включително за медицинско оборудване и респиратори, е член на Българо-швейцарската търговска камара и има над 100 служители, постигащи 100% качество на продукцията.

„Условията за бизнес в България са добри. Посолството и Българо-швейцарската търговска камара работят за това повече швейцарски компании да идват и да инвестират в страната“, заяви посланикът на Швейцария Мюриел Берсе в рамките на разговора.

Премиерът Борисов изтъкна активната работа на правителството в подкрепа на бизнеса и инвестициите в България.

По думите му е важно това, че инвеститорите проявяват интерес към различни градове в страната. Министър-председателят посочи и огромното предимство, което дават магистралите и добрата инфраструктура.

От ръководството на завода показаха производствения процес, специално демонстрираха работата на машина, създадена в България и след това внедрена и в производството на концерна извън страната.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен за усилията в интерес на развитието на отношенията между България и Швейцария, включително в икономическата сфера.

Към края на месец юни 2020 г. преките чуждестранни инвестиции на Швейцария в България възлизат на 1.37 млрд. евро, с което страната се подрежда на десето място по размер на преки чуждестранни инвестиции в България. Швейцарските инвеститори осъществяват своята дейност в традиционно бързо развиващи се през последните години в България сектори.

 

- реклама -