Бориславова: От Трифонов не се чуха истински причини защо се изтеглят министри

Началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова с ексклузивен коментар пред NOVA след изявлението на лидера на „Има такъв народ”, че партията напуска коалицията.

По думите ѝ вярват, че могат да бъдат намерени 12 принципни депутати в Народното събрание, които да подкрепят правителство на малцинството.

„Ние се обявяваме против корупцията и разходването на държавен ресурс без отчетност и за нас това е водещото начало.

Всеки, който иска да стане част от правителството или да остане в него, трябва да застане зад тази принципна позиция с действия. Някои министри от ИТН не са готови да отстояват тези принципи”, подчерта тя.

Бориславова посочи, че не е чула истински причини от Слави Трифонов защо се изтеглят министри от кабинета, когато се гласува бюджет.

„Не чух разумни аргументи. Това, което чух от Гроздан Караджов и Тошко Йорданов – беше пари, пари, пари. Искаме пари”, добави тя.

На въпрос чий министър е Гроздан Караджов, Бориславова отговори: „Това, което на нас ни е казано за него, е че той е един посредник”.

И добави: „Това, което ние сме правили винаги е да слагаме механизми, доколкото позволява държавният ред и Народното събрание.

Да бъде прокарана всякаква отчетност”, уточни началникът на кабинета.

Според Бориславова „Има такъв народ” е саботирала през цялото време всяка една стъпка, свързана с контрол и съдебна реформа.

„Този коалиционен партньор поставя това условие да бъде реформирана КПКОНПИ, при което да има право на вето при извършване на разследвания и стигане на реални резултати”, обясни тя.

Началникът на кабинета обясни, че ще бъде разпространена информация как се разходват 9 милиарда и ще се види, че това е ставало абсолютно прозрачно с постановление на Министерския съвет – с участието на всички министри.

По темата за Република Северна Македония и обвиненията, че има втори кабинет със съветници, който решава външнополитическите въпроси, Бориславова каза:

„Представяте ли си как един съветник решава за външната политика. Съветниците не ходят на международни форуми.

Преговорите в момента се водят единствено и само от външния министър”.

Тя обясни, че кабинетът ще подаде оставка, когато бъдат принудени да направят компромис, на който не са склонни и не могат да движат реформите, които са обещали.

„Когато оставането на власт е обречено на безсмислено стоене на някакви позиции. Все още имаме възможност да стъпваме напред”, е нейното мнение.

- реклама -