Борислав Цеков, Демократическа партия, Доклад, Държавен департамент
Снимка: БГНЕС

Борислав Цеков: Другарите-неомарксисти от Демократическата партия на САЩ, които сега управляват във Вашингтон, този път се оляха

Ако ме интересуваше какво списувателстват в докладите на Държавния департамент, нямаше да успея да прокарам историческия Закон за вероизповеданията през 2002 г., който върна единството на БПЦ и даде свобода на останалите деноминации от държавна намеса.

Такъв коментар направи юристът Борислав Цеков – директор на Център за нова Европа, в профила си във Фейсбук по повод Доклада на Държавния департамент на САЩ.

Спомням си какво отговорих на тогавашния премиер Сакскобургготски, когато ме беше поканил за пореден път в кабинета си да коментираме по темата, и ми изтъкна като пречка тогавашния доклад на Департамента, в който се критикуваше моята законодателна инициатива, спомня си Цеков.

„Приемаме го за сведение и правим това, което е в интерес на България – приемаме закона“. И след това разговарях със заместник-шефа на американското посолство тогава Джефри Ливайн (човекът на ЦРУ) и разобличих с факти и аргументи лъжите и спекулациите на Хелзинкския комитет и соросоидите. Пункт по пункт. После съдействах за среща на патриарх Максим с посланик Пардю. И след тези срещи темата беше снета от дневен ред от американците. Разбраха аргументите, уважиха позицията. Та, критики винаги е имало в тези доклади. Кога неприемливи, кога напълно основателни. И в този е така. При администрацията на президента Тръмп и Републиканската партия докладите бяха коректни и даже не получаваха съществен отзвук у нас.

Но другарите-неомарксисти от Демократическата партия на САЩ, които сега управляват във Вашингтон, този път се оляха – то не са „етнически македонци в България“, то не са „нарушени права на лъгъбътъ“, то не е ОМО „Илинден“, то не е Хелзинкски комитет (повече от 20 пъти споменат като кредибилен източник!).

Несериозно. Едностранчиво, смята Борислав Цеков. И писано очевидно из грантовите офиси на нашенски соросоиди, а не от сериозни анализатори в Държавния департамент. Както прогнозирах още миналата година, Байдън ще упражнява засилен натиск България да приеме безусловно претенциите на Скопие. Такава е била винаги политиката на Демократическата партия на САЩ. Но това е в пълно противоречие с българските национални интереси. Джендър-идеологията също. И това трябва да бъде обяснявано аргументирано и категорично на нашите американски партньори, без никакво мрънкане и гънене. По тези теми, да приемем доклада за сведение, и да правим това, което повеляват интересите на България, завършва Борислав Цеков.

- реклама -