Радев Цеков Борислав Цеков, избори, САЩ, съд
Снимка: БГНЕС

Борислав Цеков: Депутатите не могат да налагат мораториум върху решения на правителството, защото дори в оставка то е легитимно

„Конституцията предвижда период на консултации преди връчване на първия и втория мандат, като няма определено време, а се говори за разумен срок това да се случи“, това коментира по NOVA NEWS д-р Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика.

Той допълни, че при връчването на първите два мандата самият мандат се получава от кандидат за министър-председател. След това президента може да го даде на определена партия, без тя да е посочила своя кандидат.

„Ако от „Има такъв народ“ не предприемат нищо, се счита че те са се отказали от мандата, но трябва след това официално да го обявят“, допълни юристът.

За него Конституцията в тази ситуация е гъвкава, за да има възможност да се състави стабилно правителство.

Относно служебното правителство той каза, че то може да търпи контрол от този парламент по всички въпроси, освен да му иска вот на недоверие, тъй като не Народното събрание му е дало пълномощия. А правителството в оставка има всички правомощия като преди да бъде в оставка, докато не бъде избрано ново правителство.

„Народното събрание не може да налага мораториум върху определени решения на правителството, защото това е директна намеса в правомощията на изпълнителната власт“, категоричен бе Борислав Цеков.

- реклама -