Борислав Сандов: Битовото отопление и транспортът са основните причини за замърсяването на въздуха

Превишаването на нормите на фините прахови частици се дължи предимно на битовото отопление и транспорта.

Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на петъчния парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос на Стефан Шилев, депутат от ГЕРБ-СДС, относно нормативни пропуски, затрудняващи постигането на изискванията за качеството на атмосферния въздух, предаде БТА.

Борислав Сандов обясни, че българското законодателство е синхронизирано с европейското, но срещу страната ни има наказателна процедура заради неизпълнението на съответните изисквания. Министърът посочи, че индустриалните дейности и наличието на кариери също допринасят за влошаване качеството на въздуха.

По думите му, налице е и трансгранично замърсяване – естествен пренос на ФПЧ до България от съседни държави.

МОСВ води целенасочена политика за изграждането на инструменти за прилагането на мерки на национално ниво за подпомагане на общините, увери Сандов.

Той отбеляза, че част от мерките по Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух са довели до въвеждането на изисквания за качеството на твърдите горива, въглища и брикети за битово отопление, засилен контрол върху дървесината за битово отопление, създаване на възможността общините да ограничават употребата на определени видове отоплителни уреди и др.

Министърът посочи и въвеждането на нискоемисионни зони като друга възможност за ограничаване на ФПЧ.

Сандов отговори и на въпрос на Зорница Стратиева и Александър Дунчев от „Продължаваме Промяната“ за отстрела на диви кози в Националния парк „Централен Балкан“ в края на октомври миналата година.

Сандов потвърди, че на мястото е забелязан хеликоптер, в който са се качили двама маскирани, с главите на убитите животни.

Прокуратурата не е довършила проверката, стана известно от думите му. И към настоящия момент няма информация кои са били бракониерите и чий е бил хеликоптерът. Изградена е схема срещу бракониерството.

Предстоят и срещи с наемателите и собствениците на хижи в района на парка, за да се избегне настаняването на евентуални бракониери, каза Сандов.

„Какво е удоволствието от това да отидеш с хеликоптер в национален парк и да отстреляш животни, след това да взимаш трофеи от тях? Не го разбирам“, коментира министърът.

Той изрази подкрепата си за увеличаване на заплатите на рейнджърите в националните паркове.

- реклама -