Ячев НФСБ Обединени патриоти ГЕРБ коалиция вероизповедания

Борис Ячев-НФСБ: Управлението на ПГ на Обединените патриоти в лицето на Волен Сидеров изчерпа своя потенциал

От НФСБ ще поискат категорично промяна на ръководството на парламентарната група на Обединените патриоти.

Това заяви депутатът от НФСБ и секретар на групата на Обединените патриоти Борис Ячев в студиото на „Европа сутрин“ по ТВ Европа.

„Сегашното управление в лицето на Волен Сидеров вече е изчерпало своя потенциал и възможности и ние ще предложим нови различни варианти за управление на парламентарната група“, заяви Ячев.

„Те ще бъдат решение на коалиционния съвет, тогава когато той се състои. Тогава ще се реши и как ОП ще се явят на евроизборите“, допълни той.

Ако ВМРО реши да издигне отново Ангел Джамбазки е възможно от НФСБ да го подкрепят, но те също ще имат своя номинация. Въпросът ще се реши на коалиционен съвет.

Ячев  категорично отрече слуховете за явяване на избори съвместно с група или политически субект, представляван от Петър Москов. Разговорите за представянето на евроизборите изобщо още не е започнал в Обединените патриоти.

Поредна изява на наложилата се практика да не бъдат съгласувани законопроекти, които се гласуват в пленарната зала.

Така определи вчерашното напрежение в парламента по гласуването на Закона за вероизповеданията зам.-председателят на НФСБ.

Това поражда противоречия в пленарната зала. Конкретно по закона за вероизповеданията ние имахме проект за изменение още миналата година, който обаче не събра одобрение. Вчера беше пикът на противоречията. Нито едно от нашите предложения от предния ден не беше прието.

Коалиционната атмосфера не е странна – подобна е имало винаги, когато всяка партия в коалицията има своя програма за управление и приоритети. С ГЕРБ оформихме такава програма, която до голяма степен съвпада с тази на НФСБ.

По-скоро става дума за липса на диалог. Стана традиция по бързата писта да бъдат вкарвани законопроекти, които не са съгласувани с нас. И всичко което имаме като редакция не може да бъде вкарано, но се търси подкрепата ни за това.

Коалиционният съвет не се беше събирал до октомври, когато започнаха т.нар. протести.

Конкретно, поради липсата на този диалог, не седнахме да стиковаме и поведение и това доведе до безумното решение за финансирането на православната църква и другите вероизповедания. В резултат, приетият вече закон ще буксува ще създаде  напрежение между вероизповеданията и няма да изпълни своята роля, заради която е създаден.

Изключително притеснително е оставената възможност за финансиране от чужбина, коментира Ячев. В редица държави това е забранено със закон.

Неговата прогноза е, че още в първите месеци на следващата година този закон ще бъде предложен за редакция. Обединените патриоти са твърдо решение този път да се проведе истински дебат по въпроса и ще търси активната подкрепа на Българската православна църква за своите предложения.

По повод изразеното мнение от Ахмед Доган за имплозия в управляващата коалиция, Ячев коментира, че Обединените патриоти отдавна са трън в окото на почетния председател на ДПС.

„Не виждам защо се отдава такова значение на думите на един човек, който отдавна се е оттеглил от политиката и се занимава с бизнес. Дори не знам каква роля играе той в ДПС понастоящем“, каза секретарят на ПГ на ОП.

По думите му въпреки противоречията в хода на парламентарните отношения и в изпълнителната власт коалицията не е пред взрив, още по-малко пред разпад.

„Във всяка коалиция има прескърцване, но една каруца скърца, когато се движи. А в тази коалиция има движение и по отношение на законодателство и по отношение на изпълнение на програмата“, каза още Ячев.

Той категорично отрече слуховете за явяване на избори съвместно с група или политически субект, представляван от Петър Москов. Разговорите за представянето на евроизборите изобщо още не е започнал в Обединените патриоти.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

- реклама -