Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври

Премиерът Борис Джонсън призова ЕС да направи компромис, готвейки се да представи нов план за Брекзит, но предупреди, че Великобритания е готова да напусне без сделка на 31 октомври „както дойде“.

Той заяви, че алтернатива на „компромиса на двете страни“ – който включва липса на митнически проверки „на или близо до северната ирландска граница – е Великобритания да напусне без сделка – „резултат, за който сме готови“ – каза той.

В заключителната си реч на годишната конференция на своята Консервативна партия Джонсън заяви, че плановете ще решат спорния въпрос за това как да се запази отворена границата на Великобритания с Ирландия

„Това е компромис от страна на Обединеното кралство“, каза той пред делегатите в северозападната част на Манчестър и добави, че се надява лидерите на ЕС „да разберат това и да направят компромис от своя страна“. Но той подчерта, че ако не го направят, Великобритания все пак ще напусне ЕС на 31 октомври, пише АФП.

Изходът без сделка „изобщо не е резултат, към който се стремим. Но нека ви кажа, мои приятели, че това е резултат, за който сме готови„, каза той.

Конфедерацията на британската индустрия заяви, че хаотичен Брекзит би бил „исторически крах за държавничеството“, който би довел до удар по растежа и търговията „за години напред“.

В момента Джонсън се опитва да предоговори майските условия за излизане, договорени с Брюксел, които бяха отхвърлени от британския парламент три пъти. Предложенията му са съсредоточени върху намирането на алтернатива на противоречивия „бекстоп“, който има за цел да запази отворена границата между британска Северна Ирландия и члена на ЕС Ирландия след Брекзит.

Настоящото споразумение ще държи Великобритания в ефективен митнически съюз с ЕС, което според критиците ще принуди Лондон да се придържа към правилата на блока за неопределено време.

- реклама -