Борис Джонсън и Джереми Хънт с първи официални обръщения преди финалния вот

Двамата кандидати за лидерския пост в Консервативната партия и бъдещ премиер Борис Джонсън и Джереми Хънт отправиха първите си официални обръщения към членовете на партията, които ще определят победителя чрез гласуване по пощата.

Бившият британски външен министър и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън се изправи срещу действащия външен министър Хънт на конференция в Бирмингам.

Джонсън започна речта си, акцентирайки върху забавянето на напускането на ЕС. „Трябва да приключим с Брекзит“, подчерта той.

Бившият външен министър повтори позицията си, че споразумението с Брюксел за напускане на ЕС може да бъде предоговорено.

„Напълно, напълно съм убеден, че с подходящата енергия и ангажираност, здравият разум ще надделее, но просто в случай, че това не стане, трябва да се подготвим да излезем от ЕС въпреки това“, заяви той. „Точно защото отсега до 31 октомври ще се готвим за Брекзит без споразумение, ще получим сделката, от която се нуждаем“, добави той.

Джонсън е смятан за фаворит в надпреварата за наследник на Мей начело на консерваторите.

Проучвания сред членовете на Консервативната партия сочат, че той почти сигурно ще спечели втория тур на изборите за партиен лидер.

Двамата кандидати ще проведат общо 16 срещи с членове на Консервативната партия.

Джереми Хънт заяви, че е готов да изведе Великобритания от ЕС без споразумение, ако до 31 октомври Брюксел не покаже готовност да предоговори сделката за Брекзита.

„Ако до 31 октомври ЕС не е показал готовност да договори по-добра сделка, Лондон ще бъде изправен пред труден избор“, подчерта Хънт пред събралите се поддръжници на Консервативната партия. Според него политическият риск от липсата на Брекзит би бил много по-голям от икономическия риск, свързан с напускането на ЕС без споразумение.

„В такава ситуация бих извел страната от Европейския съюз“, увери Хънт.

Според прогнозите неговия съперник Борис Джонсън има по-добри шансове да получи подкрепата на консервативните избиратели.

Джонсън отказа да отговори на въпроси защо полицията е била повикана снощи в жилището, където той живее с приятелката си, предаде Ройтерс.

- реклама -