Борис Джонсън ще оповести въвеждането на предупредителна система за коронавирус

Предупредителна система за COVID-19, която да проследява разпространението на вируса, ще стартира във Великобритания. Очаква се това да бъде оповестено от премиер-министъра Борис Джонсън в неделя вечер, съобщава Би-би-си.

Системата ще класифицира нивото на заплаха от коронавирус в скала от едно до пет и ще се коригира според данните.

Предстои Борис Джонсън да се обърне към нацията в телевизионен адрес, с най-нова информация за напредъка в облекчаване на извънредните мерки.

Очаква се премиерът да издигне нов лозунг: „Бъдете нащрек, контролирайте вируса и спасете човешки живот“.

Не се очаква да посочи дати, когато ограниченията, обявени за първи път на 23 март, могат да се променят.

Новата система ще се прилага само за Англия, но правителството работи с останалите администрации в другите части на Обединеното кралство, докато разработват свои собствени.

Предупредителната системата – с нива, вариращи от зелено (ниво първо) до червено (ниво пет) – ще бъде подобна на тази, използвана за информиране на обществеността за нивото на терористична заплаха.

Очаква се Борис Джонсън да каже, че Англия в момента е в четвърто ниво, но преминава към трето.

Предупредителният инструмент – който ще се прилага от нов „съвместен център за биологична сигурност“ – също ще отразява заплахата от вируси в различни части на страната, което означава, че нивото на заплахата в един град може да се различава значително от това в друг.

Това би могло да информира местните власти за изменение на ограниченията в Англия.

Заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации „Кобра“, включващ кабинета, делегираните нации и кмета на Лондон, ще се проведе преди телевизионното обръщение на Борис Джонсън в неделя вечерта, като плановете ще бъдат представени пред парламента в понеделник.

Премиерът е готов да предупреди нацията, че Великобритания навлиза в най-опасната фаза на битката срещу вируса, съобщава „Сън“ в неделя.

Говорейки преди обръщението си, той е казал: „Вече сме минали пика, но ще трябва да работим още по-усилено, за да бъде всяка стъпка правилна“.

„Алпинистите винаги казват, че слизането от върха е най-опасно. Тогава може да бъдете прекалено уверени и да сгрешите“.

„Имате много малко опции при изкачването нагоре – но при спускането трябва да сте сигурни, че не бягате твърде бързо, загубвате контрол и се спъвате.“

В събота министърът на транспорта Грант Шапс предупреди, че правителството ще подходи с „изключително внимание“ при премахване на извънредните мерки.

Изказвайки се на ежедневната пресконференция за коронавируса, той каза, че преминаването отвъд Covid-19 няма да бъде „единствен скок към свободата“ и обеща 250 милиона паунда за подобряване на инфраструктурата за колоездачи и пешеходци в Англия през следващите седмици.

Министър Шапс също отказа да потвърди дали ще бъде въведена 14-дневна карантина за хората, които пристигат във Великобритания, заявявайки, че ще изчака обръщението на господин Джонсън към нацията в неделя.

Още 346 смъртни случаи от коронавирус в Обединеното кралство са регистрирани в събота, като общият брой достигна 31 587.

Междувременно Министерството на здравеопазването и социалните грижи потвърди, че 50 000 проби за коронавирус са били изпратени в САЩ по-рано тази седмица след проблеми в лаборатории в Обединеното кралство.

Говорител заяви, че разширяването на мрежата за тестване за коронавирус във Великобритания е включвало създаването на „изцяло нова“ лабораторна мрежа за обработка на тестове, добавяйки „извънредни ситуации“ – като изпращане на проби в чужбина и възникване на „проблеми“.

Това се случва, след като правителството не успя да постигне целта си за тестване на 100 000 души ежедневно в течение на седми пореден ден. Имаше 96 878 теста, доставени в рамките на 24 часа в петък сутрин.

- реклама -