Борис Джонсън с пореден опит да свика предсрочни избори

Британският премиер Борис Джонсън ще се опита в понеделник отново да свика предсрочни избори, докато лидерите на ЕС се подготвят да подкрепят поредното забавяне на Брекзит, само дни преди крайния срок за напускане.

Джонсън беше принуден да се откаже от обещанието си да напусне Европейския съюз на 31 октомври, след като депутатите гласуваха той да поиска повече време, докато те обсъждат условията за развод, които той постигна с Брюксел.

Посланиците на ЕС ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят искането му за забавяне на Брекзит до 31 януари. Планът ще позволи на Великобритания да излезе от ЕС по-рано, ако парламентът ратифицира споразумението за напускане, казаха източници от Брюксел пред АФП.

Държавите-членки вече са приели принципно забавяне, за да избегнат риска от срив и безредици, но някои държави, най-вече Франция, поставят под въпрос колко време трябва да бъде отлагането.

По-късно в понеделник Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12 декември – след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Брекзит.

Той вероятно отново ще претърпи поражение, както и при двата си предишни призива за избори, коментира АФП. Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати, но няма дори обикновено мнозинство, пише агенцията.

Лейбъристката партия не харесва сделката на Джонсън за Брекзитt и заявява, че няма да подкрепи избори, докато заплахата му да напусне ЕС без никаква сделка не бъде премахната.

- реклама -