сн. БГНЕС

Борис Джонсън с план за справяне с пандемията от Covid-19 за зимния период

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви днес план за справяне с пандемията от Covid-19 за зимния период. Междувременно медицинскитe съветници на правителството препоръчаха да се предложи една доза ваксина на онези деца от възрастовата група от 12 до 15 години, които нямат здравословни проблеми. Това ще помогне да не се прекъсва учебния процес.

Много неща, свързани с пандемията, се очаква да станат ясни днес. Очаква се така нареченият „Зимен план“ да е основно за извънредните мерки, които могат да бъдат въведени. Тоова ще стане, ако националното здравеопазване бъде изложено на риск от претоварване.

Медицинските власти след дълги обсъждания все пак препоръчаха ваксиниране на децата от 12 до 15 години. Късно снощи отговарящият за масовото ваксиниране министър Надим Захауи също потвърди в Камарата на общините, че групата от 12 до 15 години ще бъде ваксинирана при дадено съгласие от родителите.

Очаква се също трета ваксина да бъде предложена на всички над 50 години. Тя ще бъде инжектирана само на хората, получили втора доза преди поне 6 месеца. Министрите са с намерение да няма връщане към локдауни или въвеждане на ваксинационни паспорти, но все още това не може да бъде напълно изключено.

Вестник „Таймс“ писа, че екипът от съветници на правителството предвижда серия от варианти за ограничаване на заразата без локдауни, включващи завръщане на задължителното носене на маски и работа от вкъщи, където това е възможно. Пълните подробности обаче ще научим от пресконференцията на премиера, която ще бъде следобед.

Източник: БНР

- реклама -