Борис Джонсън икономика

Борис Джонсън: Работата от къщи убива икономиката

Работата от вкъщи може да се окаже сериозна заплаха за икономиката в страната.

Това предупреди  британският премиер Борис Джонсън, който беше забелязан за първи път с предпазна маска на лицето. Заради пандемията от коронавирус, която удари особено силно Великобритания, повечето от фирмите решиха да пуснат работниците си да работят от вкъщи, пише Дейли Мейл.

Джонсън поздрави собствениците на магазин в района продавачите в района, в който живее – Ъксбридж, където намекна, че вероятно предпазните маски ще станат задължителни за носене в цялата страна.

Към момента британското правителство препоръчва носенето на маски само в случай, че не може да се гарантира физическа дистанция между хората от минимум два метра. Според експерти идеята за задължително носене на маски е стъпка в посока на това постепенно да се възстанови нормалният живот в страната.

Задължителната дистанция от два метра, която действа в момента, предизвика множество проблеми на собствениците на заведения, например, които нямат достатъчно площи за осигуряването им.

Според източници от правителството Джонсън е обмислил варианта повечето държавни служби да се върнат към нормалния си начин на живот и присъствената си работа в офисите заради сериозното притеснение, че икономиката вече се задъхва.

Работата от вкъщи пести на работниците средства, които иначе биха похарчили за транспорт, храна, дрехи, и пр.

Миналата седмица Джонсън се е срещнал с ръководители от Goldman Sachs с молба да възстановят работния процес на служителите си от офисите им.

Премиерът вече поиска от своите сътрудници да бъде изготвена „Пътна карта“ за завръщане към нормалния ритъм на живот. Според нея в рамките на девет месеца всички ограничителни мерки заради коронакризата трябва да бъдат постепенно разхлабвани, а впоследствие и напълно премахнати.

Притеснението на Джонсън, обаче, е, че заради свитите приходи множество фирми ще освободят част от служителите си. Единствените бизнеси, които се очаква не да уволняват, а да назначават хора, са за нискоквалифицирани работници в областта на търговията.

И към момента множество банкови офиси остават затворени, като повечето от служителите им работят от вкъщи.

Обществените институции и служби са затворени и пусти от началото на месец март. В правителствения отдел за образование, например, само 20 служители от 6 500 ходят на работа до офиса си редовно.

- реклама -