Борис Джонсън призова за край на бойкота в Катар

Британският външен министър Борис Джонсън призова арабските държави да сложат край на бойкота си в Катар

Той призова да се понижат шансовете за военна ескалация в най-тежката криза на Персийския залив от години.

Джонсън се срещна със своя кувейтски колега шейх Сабах Халед Ал-Сабах днес и планира да посети Катар по-късно.

„Това, което хората трябва да видят, е деескалация и напредък към борба с финансирането на тероризма в региона, както и напредък към прекратяване на тази блокада“, каза Джонсън, като изрази подкрепата си за Доха като посредник в кризата.

Първият дипломат на Лондон, който също проведе разговори в Саудитска Арабия в петък, заяви, че е „много малко вероятно“ сегашното положение да премине във военни конфликти.

„Блокадата е нежелана и се надяваме, че ще има деескалация“, добави той.

Преди месец Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обявиха, че късат дипломатическите си отношения с Катар заради, според тях, подкрепа на тероризма и намеса в техните вътрешни работи. От Доха отхвърлят обвиненията като неоснователни. След това бе обявена транспортна блокада и икономически санкции срещу емирството.

Катар имаше 10 дни да изпълни исканията, по молба на посредничещия Кувейт ултиматумът бе удължен с два дни. След изтичането му в сряда отговорът на Доха предизвика съжалението на „четворката“. На 5 юли страните решиха да удължат политическия и икономически натиск, докато Катар не промени политиката си.

- реклама -