Борис Джонсън интервю чл.50 излизане Великобритания ЕС БРекзит

Борис Джонсън: Преговорите за Брекзит ще започнат в началото на 2017 г.

Великобритания вероятно ще започне официални преговори за напускане на Европейския съюз в началото на 2017 г. Това обяви британският външен министър Борис Джонсън пред BBC.

Той заяви, че сроковете все още са предмет на дискусия, но член 50 от Лисабонския договор ще бъде задействан вероятно в началото на 2017.

Сделка с Европа

 

Джонсън каза, че позицията на правителството не се е променило и процедурата няма да бъде стартирана до края на тази година.

Това все още е предмет на обсъждане, но това, което трябва да стане яснона нашите приятели и партньори в ЕС  са два общи принципи: ние не напускаме Европа. Въпреки, че  напускаме договорите на ЕС, ние искаме да има възможно най-тясна връзка в търговията и това е в техен интерес да се постигне. В техен интерес е да се постигне страхотно споразумение за свободна търговия с нас, и аз мисля, че това ще се случи.

Борис Джонсън интервю чл.50 излизане Великобритания ЕС БРекзит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аз съм сигурен, че ние ще определим параметрите за това как предлагаме да се осъществи напредък. Не мисля, че всъщност ще е задължително да изчакаме пълни две години, но нека да видим как ще тръгне,“ заяви още Джонсън.

Даунинг стрийт чака най-добрия момент

 

Премиерът Тереза Мей все още не е дала ясно изявление за това кога ще започне процеса по напускането на страната.

Според говорител на министър-председателя решението на Мей зависи от това кога е най-вероятно Великобритания да получи най-добрата сделка с ЕС.

 

- реклама -