сн. БГНЕС

Борис Джонсън поставя ултиматум на ЕС, Мишел Барние реагира мигновено

Британският премиер Борис Джонсън постави ултиматум на ЕС. Той даде 38 дни срок: Ако до средата на октомври не бъде постигнато споразумение между Брюксел и Обединеното кралство, сделка няма да има. В Лондон не се страхуват от подобен сценарий.

Малко преди новия кръг преговори за търговско споразумение след Брекзит, британският премиер Борис Джонсън настоя за повече отзивчивост и бързина от страна на ЕС. Той постави срок на Брюксел. „До средата на октомври“ трябва да бъде постигнато съгласие с „европейските приятели“, става ясно от текста на изявление, което се очаква да бъде направено днес от Джонсън. Споразумението трябва да е изработено до срещата на върха на ЕС, планирана за 15 и 16 октомври, за да може то да влезе в сила до края на 2020 година. В противен случай търговско споразумение няма да има, се казва в текста на изявлението на Джонсън. Ако се стигне дотам, „и двете страни трябва да приемем този факт и да поемем по отделни пътища“, се казва още в текста на изявлението.

Главният преговарящ за Brexit коментира изказване на Борис Джонсън

Условията за Brexit, с които Великобритания се съгласи преди официалното излизане от Европейския съюз, „трябва да бъдат спазени“, заяви главният преговарящ за ЕС Мишел Барние, след информации, че Лондон може да търси законодателство, което да замени ключова част от сделката.

„Всичко, което е подписано, трябва да се спазва“, каза Барние пред радио „Франс Ентер“ в отговор на публикация на „Файненшъл таймс“, в който се твърди, че британският премиер Борис Джонсън иска да преразгледа споразуменията за Северна Ирландия и държавната помощ.
- реклама -