Джонсън парламент Брекзит

Борис Джонсън помоли кралицата да разпусне парламента

Британският премиер Борис Джонсън помоли кралица Елизабет Втора да разпусне парламента.

Това съобщи BBC.

Кралицата ще бъде помолена от правителството да разпусне парламента само дни след като депутатите се върнат на работа през септември – и само няколко седмици преди крайния срок за Брекзит.

Министър-председателят иска парламентът да възобнови работата си на 14 октомври.

Това ще даде възможност да се предотврати излизането от Европейския съюз без споразумение.

Премиерът заяви, че не иска да чака до крайният срок за Брекзит, „преди да продължи с плановете си да продължим тази страна напред“, и настоя, че все още ще има „достатъчно време“ депутатите да обсъдят излизането на страната от ЕС без сделка.

„Това е ново правителство с много вълнуващ дневен ред. Имаме нужда от ново законодателство. Трябва да внасяме нови и важни законопроекти“, заяви Джонсън.

В разпространено от кабинета на премиера съобщение се казва, че основен приоритет в законодателната програма на правителството е ново споразумение с ЕС.

Ако такова бъде постигнато, законопроектът ще бъде внесен в парламента и разгледан максимално бързо, така че да бъде приет до 31 октомври.

Гласуването на правителствената програма за следващата година ще се проведе вероятно на 21 и 22 октомври.

На 14 октомври би трябвало да е годишното обръщение на монарха към двете камари и елита на Обединеното кралство.

В момента британският парламент не заседава заради провеждането на годишните конференции на трите основни партии в страната. Последен ще се проведе Конгресът на управляващите консерватори. Очаква се той да приключи на 2 октомври.

 

- реклама -