Борис Джонсън

Борис Джонсън отказа да се извини за обидна шега по адрес на мюсюлманките

Борис Джонсън отказа извинение за шегата си за мюсюлманките

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън отказа да се извини за шегата си, в която сравни жените с ислямски одежди с „пощенски кутии“.

Джонсън не пожела да се извини, въпреки че за това го прикани председателят на консервативната партия.

Вълна от критики се стовари върху Джонсън, след като в своя статия той изрази мнението, че мюсюлманките с никаб, закриващ лицето и тялото им, „приличат на пощенски кутии“. Бившият дипломат №1 на Лондон също така сравни жените с мюсюлмански одежди с бандити, ограбващи банки.

Близък до Джонсън източник заяви пред би Би Си, че бившият външен министър просто е изразил своите възгледи по един сложен въпрос и да бъде критикуван за това е „просто нелепо“. „Не трябва да попадаме в капана да се отказваме да обсъждаме сложните въпроси. Трябва да говорим за това. Ако не защитаваме либералните ценности, просто играем по свирката на реакционерите и екстремистите“.

Статията на Джонсън във в. „Дейли мейл“ предизвика възмущение в мюсюлманската общност, някои от колегите му в партията и сред опозиционните лейбъристи.

В своята статия Джонсън се изказа против забраната със закон на дрехи, закриващи лицето, но също така заяви, че бурките „изглеждат глупаво“.

Председателят на Консервативната партия Брендън Люис поиска от Джонсън да се извини на мюсюлманите.

Бившата председателка на партията и първата жена-мюсюлманка в британския парламент Саида Варси подкрепи Люис и призова към дисциплинарни мерки по отношение на Джонсън, ако той не се извини.

- реклама -