Борис Джонсън, цунами, Омикрон, коронавирус, вариант
сн. БГНЕС

Борис Джонсън очаква „цунами“ от инфекции заради Омикрон, обяви „извънредно положение“

Британският премиер Борис Джонсън предупреди за цунами от варианта Омикрон във Великобритания през следващите месеци.

В обръщение той обяви, че до края на годината ще бъдат предложени бустерни дози на всички над 18-годишна възраст. Така планът това да стане до края на януари ще бъде изместен с един месец.

Освен това, някои медицински прегледи ще бъдат изместени, за да се обърне внимание на новия вариант на коронавируса.

Само няколко часа по-рано нивото на тревога за COVID-19 в Обединеното кралство беше повишено на четвърта степен заради новия вариант. Това означава висок риск от разпространение. За последно страната е обявявала четвърта степен през май.

„Никой не трябва да има никакво съмнение – има цунами от Омикрон, което идва. Опасявам се, че вече е ясно, че две дози от ваксините просто не са достатъчни да осигурят нивото на предпазване, от което всички се нуждаем. Има обаче и добра новина – нашите учени са убедени, че с бустерна доза, можем да вдигнем нивото си на защита”, заяви Джонсън.

По думите на министър-председателя инфекциите от силно заразния вариант на коронавируса се удвояват на всеки два-три дни.

Вариантът Омикрон на коронавируса е установен в 63 държави по света по днни към 9 декември, съобщи междувременно Световната здравна организация, цитирана от АФП.

Според СЗО вариантът Омикрон е по-заразен от Делта и намалява ефективността на ваксините, но причинява по-леки симптоми, както показват първоначалните данни.

- реклама -