сн. БГНЕС

Борис Джонсън обяви по-строгите мерки срещу разпространението на COVID-19

Правителството на Обединеното кралство отново ще затегне мерки за борба с разпространението на болестта, причинена от COVID-19. Пред парламента министър-председателят на кралството Борис Джонсън обяви нова тристепенна система от ограничения в цяла Англия.

Според степента на заразяване с коронавируса районите в Англия ще бъдат означавани като зони с „нисък“, „повишен“ и „много висок“ риск, което ще определи и мерките, които ще се въвеждат на местно ниво.

Новите мерки включват затваряне на част от пъбовете на фона на бързите темпове на разпространение на коронавируса в Англия. Ще бъдат затваряни пъбовете и баровете в районите с „много висок“ риск. Към настоящия момент единствената зона с „много висок“ риск е районът на Мърсисайд, като там също така ще спрат работа фитнес салоните, развлекателните центрове и казината, обяви премиерът. Ограниченията ще влязат в сила от 14 октомври.

„Трябва да действаме, за да спасим животи“, каза Джонсън пред парламента, като подчерта, че не иска нова национална карантина.

„Ако позволим на вируса да вилнее, то простата математика показва, че ще регистрираме не само ужасен брой на смъртните случаи, а и че нашата здравна система ще бъде връхлетяна от неконтролируема втора вълна на COVID-19, заради която нашите лекари и медицински сестри просто няма да могат да лекуват страдащите от други заболявания“, изтъкна Джонсън.

Най-скорошните данни за разпространението на вируса показват, че то е много голямо в Северна Англия и в някои южни райони, заявиха британските здравни власти.

Великобритания регистрира днес нови 13 972 случая на заразяване с коронавирус. Вчера те бяха 12 872. Смъртните случаи от вируса днес са 50.

Борис Джонсън заяви, че има признаци на надежда за появяването на ваксина срещу COVID-19, но в същото време предупреди, че Великобритания трябва да гледа реалистично на случващото се и да не приема за даденост появата на ваксината.

- реклама -