Борис Джонсън

Борис Джонсън: Няма да искам предсрочни избори, но отлагането на Брекзит е безсмислено

Британският премиер нарече спекулация появилата се по-рано днес информация, че има намерение да предизвика предсрочни парламентарни избори в страната.

Независимо от това обаче той смята, че Брекзит трябва да се случи без ново отлагане

Борис Джонсън призова членовете на британския парламент да не гласуват ново отлагане, което той определи като „безсмислено“.

Противници на Джонсън имат законопроект против Брекзит без сделка

Британски депутати, които са противници на „твърд“ Брекзит, публикуваха законопроект, изискващ от премиера продължаване на срока за Брекзит в случай, че до 31 октомври не е налице споразумение с ЕС.

„Целта на дадения законопроект е осигуряването на това, че Великобритяния да не напусне ЕС на 31 октомври без споразумение, само защото за това няма да има одобрение от парламента“, написа в Туитър депутатът от Лейбъристката партия Хилари Бен.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента утре, когато е първият работен ден за законодателите след лятната ваканция.

„Законопроектът дава на правителството възможност или да постигне ново споразумение с ЕС на срещата на Европейския съвет през следващия месец,у или да се стреми към отделно съгласие от страна на парламента за излизане от ЕС без споразумение“, уточни депутатът.

На практика тази седмица е последният шанс за парламента да повлияе на ситуацията и да не допусне твърд Брекзит, защото след това дейността на парламента спира до средата на октомври по искане на премиера Борис Джонсън.

- реклама -