Борис Джонсън Брекзит сметка Мей консерватори избори

Борис Джонсън не иска да плаща сметката за Брекзит

Борис Джонсън, бившият британски външен министър и фаворит за приемник на Тереза Мей на премиерския пост, заяви в интервю, че ще откаже да плати „сметката за развода“ с ЕС от 39 милиарда лири, ако не бъдат предложени по-добри условия за Брекзит.

Това предаде ДПА, цитирана от БТА.

Договорената сума от 39 млрд. лири ще бъде платена едва когато има „по-голяма яснота“ за пътя напред, посочва Джонсън пред вестник „Сънди таймс“. „Винаги съм смятал, че е странно да пишем чек, преди още да е постигнато окончателно споразумение“, заяви той.

В петък Мей подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия и с това даде началото на надпревара в партията за свой приемник.

Предсрочни парламентарни избори обаче няма да има.

Мей ще остане премиер, докато депутатите и членовете на Консервативната партия не изберат новия си лидер – процедура, която се очаква да отнеме не повече от два месеца.

Утре ще стане ясно кои окончателно ще са кандидати за лидерския пост на консерваторите. За да влезе в надпреварата, всеки от претендентите трябва да си е осигурил подкрепата на поне осем депутати. Първият тур на гласуването е в четвъртък.

Джонсън е сред основните фаворити за лидер на торите. Във Великобритания лидерът на най-голямата партия в парламента става премиер.

- реклама -