Снимка: БГНЕС/EPA

Борис Джонсън: Напускаме ЕС на 31 януари

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 януари, както беше планирано, обеща премиерът Борис Джонсън в петък, след като спечели помитаща опозицията победа на изборите.

Осъждайки продължилите повече от три години политически спорове за Брекзит, той каза: „Ще сложа край на всички тези глупости и ще извършим Брекзит навреме до 31 януари, без ако, без обаче.“

ЕС ще трябва да възстанови връзките си с Лондон след победата на Джонсън

ЕС ще трябва да възстанови връзките си с Лондон след победата на изборите на Борис Джонсън, която вероятно ще доведе до Брекзит през януари, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар.

„Сега трябва да възстановим отношенията с Великобритания, която е важен партньор“, заяви Тиери Бретон пред френското радио RTL, като заяви, че блокът иска „балансирани“ търговски отношения с Великобритания.

С почти всички резултати, обявени за британския парламент с 650 места, Консервативната партия на Джонсън си осигури помитаща победа и сега се очаква да изпълни обещанието си „Брекзит да бъде направен“.

Неговото мнозинство трябва да позволи на Джонсън да постигне споразумението за развод, което той постигна с Брюксел чрез парламента навреме, за да спази следващия срок за Брекзит – 31 януари.

След това и двете страни все още трябва да изработят ново споразумение за търговия и сигурност.

Бретон заяви, че очаква заседанието на Европейския съвет в петък в Брюксел, за да даде нов мандат на главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние за преговори с Лондон.

Той каза, че Великобритания е много важен търговски партньор за ЕС, „но ние сме най-големият търговски партньор за Великобритания“.

Всяка бъдеща търговска сделка трябваше да гарантира, че социалните и екологичните норми на ЕС се прилагат и за търговията с Великобритания./

- реклама -