Борис Джонсън иска предсрочни избори на 12 декември

Британският премиер поиска на 12 декември да се проведат предсрочни избори във Великобритания.

Борис Джонсън заяви в четвъртък, че ще даде повече време на парламента да проучи плана му за Брекзит, ако законодателите се съгласят на датата да има избори.

Премиерът консерватор прекрати дебатите относно споразумението си за развод с ЕС, след като парламентът във вторник отказа да ускори изслушванията преди крайния срок за Брекзит 31 октомври.

Джонсън е против забавянето на излизането на Великобритания от Европейския съюз за трети път.

Но депутатите във вторник дадоха подкрепата си „по принцип“ за споразумението. Това е първия път, когато Камарата на общините подкрепи предложение за Брекзит след референдума за ЕС през 2016 г.

Очаква се ЕС да се съгласи с продължителността на удължаването на срока за Брекзит в петък.

По молба на парламента, Джонсън официално изпрати искане за тримесечно забавяне.

Джонсън каза в четвъртък, че единственият начин за постигане на пробив в процеса е парламентът да гласува в подкрепа на провеждането на общи избори.

„Начинът да се направи Брекзит да бъде приемлив за парламента и да де каже, ако те наистина искат повече време за проучване на тази отлична сделка, те могат да го имат – но трябва да се споразумеят за общи избори на 12 декември“, каза Джонсън.

Той трябва да спечели подкрепата на две трети от депутатите в Камарата на общините за провеждане на предсрочни избори съгласно действащия избирателен закон.

- реклама -