Борис Джонсън, търговска сделка, ЕС, Брекзит,

Борис Джонсън: Има голяма вероятност преговорите с ЕС да се провалят

Има голяма вероятност преговорите с ЕС за търговските двустранни отношения след Брекзит да се провалят.

Това заяви британският премиер Борис Джонсън, предадоха световните агенции.

Той направи обръщение пред телевизия „Скай нюз” и предупреди сънародниците си да се подготвят за Брекзит без сделка.

Споразумението, което се предлага, не е изгодно за Великобритания.

„Вече има голяма вероятност … да постигнем решение, което прилича много повече на отношенията на Австралия с ЕС, отколкото на тези на Канада“, каза Джонсън, имайки предвид бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС според правилата на Световната търговска организация.

Резултатът стана ясен след срещата на Джонсън в Брюксел в сряда с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която не доведе до пробив в преговорите.

Седмиците на интензивни разговори между длъжностните лица не успяха да преодолеят пречките в ключови области, включително правилата за конкуренция и правата върху риболова.

В първите си публични коментари след срещата в сряда, Борис Джонсън заяви, че британските преговарящи ще „отидат и по-далеч“, и той е готов да пътува до Париж или Берлин за преговори, ако е необходимо.

Той каза, че предложенията на ЕС ще означават, че въпреки напускането на блока по-рано тази година, Великобритания ще бъде принудена да остане „близнак“ на организацията от 27 държави.

„В момента трябва да ви кажа с чест, че договорът все още не е налице и това беше силната гледна точка на нашия кабинет“, каза той.

Ако до края на годината не бъде ратифицирано търговско споразумение, на стоките между Острова и ЕС ще бъдат налагани мита и ще бъдат извършвани гранични проверки.

- реклама -