Борис Джонсън
сн. БГНЕС

Борис Джонсън чертае провал на преговорите за Брекзит, въпреки оптимизма на Брюксел

Провал на търговските преговори за Брекзит с ЕС остава най-вероятният сценарий въпреки решението на Великобритания и ЕС да продължат разговорите, предупреди днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

„Трябва да кажа още веднъж, че най-вероятното сега, разбира се, е че трябва да се подготвим за Брекзит при условията на Световната търговска организация (СТО), австралийското решение“, изтъкна Джонсън пред журналисти.

Австралия поддържа търговски връзки с ЕС съгласно правилата на СТО и няма отделно споразумение с блока, но се поддържат мита и квоти.

Джонсън отново заяви, че Великобритания и ЕС са много раздалечени по ключови въпроси в сделката за Брекзит. По думите му обаче Обединеното кралство със сигурност няма да се оттегли от тези преговори. Той допълни, че сделка може да има, ако ЕС иска това. Борис Джонсън отново предложи да разговаря с другите европейски ръководители.

По-рано днес председателят на ЕК съобщи, че с Великобритания са се разбрали да удължат преговорите.

сн. БГНЕС

Имахме полезен телефонен разговор тази сутрин. Обсъдихме основните нерешени теми. Нашите преговорни екипи работят денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след почти една година преговори, въпреки факта, че сроковете са били пропускани отново и отново, ние смятаме, че в този момент е отговорно да се направи допълнителна усилия“, заяви в кратко обръщение председателя фон дер Лайен.

- реклама -