Борис Джонсън

Борис Джонсън няма да се бори за премиерския пост във Великобритания

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън няма да се бори за премиерския пост във Великобритания.

Това съобщи на специална пресконференция самият Джонсън.

„След като се консултирах с колегите и прегледах положението в парламента, достигнах до извода, че аз не съм персоната, която ще стане министър-председател“.

Джонсън, който беше един от най-активните привърженици на излизането на Великобритания от ЕС, беше спряган за наследник на подалия оставка Дейвид Камерън. След обявяването на резултатите той беше остро критикуван от британските граждани, недоволни от напускането.

За момента вътрешният министър Тереза Мей, която също се включи в надпреварата, е фаворитът с най-много шансове за успех. Тя се вижда като фигура, която би могла да обедини разединената Консервативна партия.

„Моята роля ще е да дам всяка възможна подкрепа за следващото консервативно управление. Това е нашият шанс да възстановим Великобритания като независима, суверенна и самоуправляваща се държава“.

Британският премиер подаде оставка на 24 юни – само ден след проведения по негова инициатива референдум за оставането на Великобритания в ЕС. На него 52% от британците гласуваха за напускането на Евросъюза от Обединеното кралство. За излизането гласуваха жителите на Англия и Уелс, на обратната позицията бяха Лондон, Шотландия и Северна Ирландия.

Очаква се на 9 септември да стане известно името на наследника на Камерън, който ще трябва най-вероятно да води тежките преговори за Брекзит.

Очаквайте подробности!

- реклама -