бомба

Бомбата в Лондон – коледни светлинки, напоена с химикал дреха и охлаждаща пазарска чанта

Коледни лампички, строителна кофа и охлаждаща торба от хранителната верига супермакети Lidl е имало в бомбата, която избухна тази сутрин в лондонското метро.

Експлозивното устройство не е взривено напълно, съобщиха от „Скотланд Ярд”.

„Приличаше на кофа майонеза. Не съм сигурен дали това е била химическа реакция или нещо друго, но изглеждаше направено вкъщи. Аз обаче не съм експерт„, разказа Силвайн Пенек, който е бил в злополучния вагон.

Терористите са се опитали да използват коледни елхи светлини като детонатори за бомби и преди

Експертът по химическите оръжия Хамиш де Бретън-Гордън заяви пред „Дейли мейл“, че взривното устройство изглежда елементарно направено.

Може в голямата пластмасова кофа да е имало запалително устройство с някакъв вид детонатор, който да възпламени поставените парцали или дреха. Те може да са били напоени с някакъв химикал като амониев нитрат, който да предизвика експлозия“.

След взрива към пътниците се понесли пламъци, които те описват като „огнена стена“. Много от тях имат различни изгаряния по лицето, пламнали са и косите им.

Това не е първият път, когато екстремистите използват така наречените „приказни светлинки“, за направата на бомба.

През май тази година бе установено, че радикализирания бивш портиер Захид Хюсеин е направил взривно устройство в спалнята си с фенерчета, шрапнел и тенджера под налягане.

- реклама -