Болшой театър възстановява работата си след 6-месечно прекъсване

Любителите на операта в Русия ще влязат в Болшой театър за пръв път от почти шест месеца в неделя за представление на „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, съобщи Ройтерс.

Зрителите ще седят на разстояние един от друг в наполовина пълна зала и ще носят задължително защитни маски на лицата си заради пандемията от COVID-19, предава БТА.

Прочутият театър в центъра на Москва затвори врати на 17 март заради пандемията. Първоначално от управата увериха, че театърът няма да работи няколко седмици, но по-късно бе обявено, че ще отвори врати на 6 септември.

Зрителите, които са двойки или са закупили билетите си заедно, ще имат възможност да седят един до друг в салона. Но ще се продават билети само за половината места в залата заради мерките за безопасност срещу заразата, каза директорът на театъра Владимир Урин.

Температурата на посетителите ще се мери дистанционно и в театъра няма да бъдат допускани хора с телесна температура над 37 градуса по Целзий.

Урин каза в тв интервю за руската държавна телевизия, че театърът е загубил 850 милиона рубли (11,27 милиона долара) приходи от билети по време на пандемията. Той призова посетителите да спазват ограничителните мерки заради пандемията. „Винаги има хора, които не разбират защо трябва да спазват предписанията и недоволстват. Винаги има и алтернатива – да затворим театъра“, каза Урин.

Пандемията напълно е объркала репетиционния процес и график на изпълнителите, каза Альона Ковальова от балетната трупа на Болшой театър. „Бяхме си у дома няколко месеца, без да имаме възможност да репетираме в зала и да се държим във форма“, каза тя пред Ройтерс.

- реклама -