коронавирус
сн. БГНЕС

Болниците получават единен протокол за лечение на пациенти с COVID-19

Единен протокол за лечение на пациентите с COVID-19 ще бъде изпратен към всички болници в страната днес.

Той е изготвен от болниците с най-голям опит в лечението на пациенти с коронавирус. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Досега всяко едно лечебно заведение е работило по протоколи, които са достъпни в света и Европа, уточни Ангелов, но сегашният е изготвен на база на българския опит на медиците ни. Това е и причината да се пуска толкова късно, а именно, че, за да се изготви един такъв протокол е нужно време да се види ефектът от лечението на пациенти с коронавирус, които да се проследят във времето, да бъдат направени образните изследвания, да бъде направено изследване на дишането, за да се види какви са трайните лечебни резултати и да се подготви национален алгоритъм, обясни Ангелов.

В този протокол е включен както ремдесивир, така и хлорокин, допълни здравният министър.

„Нямаме специфичен медикамент за лечение на COVID. Надяваме се скоро той да бъде открит, както се надяваме Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините и през април те да бъдат тук за българските граждани, които имат желание доброволно да се ваксинира“, каза проф. Ангелов.

- реклама -