ваксина, коронавирус, Оксфорд, Астра Зенека,

Болници вече очакват ваксината на Оксфорд

Болниците в Лондон са предупредени да очакват съвсем скоро доставки на ваксината срещу COVID-19, която разработват Оксфордския университет и компанията „Астра Зенека“.

Това съобщи агенция „Ройтерс“ като се позова на британския в. „Сън“. Една действаща ваксина може да промени ситуацията при борбата срещу новия коронавирус, убил над 1,5 милиона души по света, отбелязва агенцията.

Разработената от Оксфорд и „Астра Зенека“ ваксина дава имунен отговор както при млади, така и при по-възрастни хора, което увеличава надеждите за намиране на изход от пандемията, съобщи Ройтерс.

Ваксината, разработена от Оксфордския университет, също така предизвиква по-малко нежелани реакции при възрастните хора, съобщи днес британската фармацевтична компания.

Окуражаващо е да видим, че имуногенетичните отговори са сходни при по младите и по-възрастните хора, както и че реактогенността е по-ниска при по-възрастните пациенти, при които COVID-19 протича по-тежко, каза говорител на „Астра Зенека“.

Резултатите още повече засилват доказателствата за сигурността и имуногенността на AZD1222, каза говорителят за ваксината.

Очаква се ваксината на Оксфорд и „Астра Зенека“ да бъде една от първите ваксини на голяма фармацевтична компания, която да получи официално одобрение, наред с разработките за ваксини на Pfitzer и BioNTech, докато светът опитва да намери изход от пандемията от COVID-19.

Положителна е новината, че по-възрастните хора добиват имунен отговор от ваксината, тъй като имунната система отслабва с годините, и възрастните хора са изложени на най-голям риск от смърт при заразяване с COVID-19.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че ваксината все още не е готова, но се подготвя логистиката за възможното й масово производство през първата половина на 2021 г.

Програмата върви добре, но още не е приключила, каза Ханкок в отговор на въпрос на BBC дали някои хора може да получат ваксина тази година.

Работата по оксфордската ваксина започна през януари. Ваксината AZD122 е изработена на базата на вирус на горните дихателни пътища, предизвикващ инфекции при шимпанзетата.

- реклама -