Болници в София си прехвърлят бебе с COVID усложнения

Болници в София си прехвърлят бебе с COVID усложнения. Няколко лечебни заведения в София отказаха да приемат за лечение 7-месечно бебе с усложнения от COVID-19, съобщи bTV. За случая сигнализира майката на детето.

7-месечният Андрей вдига висока температура и се влошава през нощта на 5 срещу 6 юли. Майка му вика линейка и тогава започва голямото обикаляне.

„Детето беше с 39,6 градуса температура.

След около 40 минути дойде линейката, но не това е проблемът. Първо ни откараха в „Майчин дом“, където ни казаха, че има отделение само за леки случаи“, каза майката Мартина Петкова. Закарани са и в Инфекциозна болница, където също не е имало места. Дежурният педиатър от Спешна помощ звъни на ВМА, откъдето също отказват. „После отидохме в педиатрията и там не ни приеха. Детенцето беше с ниска сатурация, а

навсякъде ни връщаха, защото казаха, че няма отделение„,

допълни Мартина Петкова.

„В педиатрията няма разкрити легла по една проста причина – легла се откриват в инфекциозните отделения на Инфекциозните клиники.

Екипите за Спешна помощ разполагат с точна информация къде има разкрити легла. Не е удачно да се разкарва един пациент“, обясни д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Във въпросната нощ обаче никъде не е имало свободни места и това е наложило дългото прехвърляне от болница в болница. Мартина Петкова казва, че дежурният лекар от Спешната помощ е направил всичко възможно, за да намери място – отнело му е часове и десетки телефонни разговори.

Коментарът на здравното министерство:

„Болните от COVID-19 може да се лекуват отделения и клиники по инфекциозни болести, но в случаите, когато състоянието на болния изисква интензивно наблюдение и лечение, то може да се осигури в условията на изолация в останалите структури или в структура по анестезия и интензивно лечение“.

„Не знам защо в болниците никой не е готов да се обърне внимание и то на най-беззащитните, говорим за малко бебенце“, коментира Мартина Петкова.

На сутринта 7-месечният Андрей и майка му, която също е с COVID-19, са приети в детското отделение на „Пирогов“. След изследвания и няколко часа престой в крайна сметка са преместени в Инфекциозна болница, където се възстановяват – и от COVID, и от преживяното.

- реклама -