Болницата в Белоградчик спира работа

Болницата в Белоградчик спира работа. Покана за доброволно плащане, съобщение за налагане на запор на банковите сметки и призовка за принудително изпълнение,

за извършване на опис, оценка и изземване на медицинска апаратура,

техника и леглови фонд са получени на 14 септември от кредитор, на който болницата в Белоградчик дължи 311 153,81 лв., съобщават от там.

Ръководството на лечебното заведение своевременно информира председателя на Общински съвет – Белоградчик Боян Минков за ситуацията и апелира за спешни мерки във връзка със сериозно финансово затруднение,

произтичащо от създалата се ситуация.

Още през 2014 г. болницата е осъдена да заплати паричното задължение в размер на 284 770,74 лв.

В уведомлението до председателя на Общински съвет Боян Минков от болницата настояват принципалът на лечебното заведение – Общински съвет Белоградчик, да предприеме спешни и неотложни действия от неговата компетентност за намиране на решение и предотвратяване закриването на болницата, тъй като не разполагат с финансов ресурс за изплащане на задължението, а с изземването на апаратурата и запорирането на сметките на болницата реално ще се спре цялата ѝ дейност.

Болницата обслужва 24 000 души в четири общини,

от тук е тръгнала кариерата на светила в медицината като проф. Златарски, проф. Чирков и много други, подчертават от МБАЛ – Белоградчик. „Ще бъде непростимо, ако една от първите 5 български болници бъде ликвидирана по такъв позорен начин, след като медиците стоически са на поста си – без заплата от 2 години“, заявяват от там.

Общите задължения на лечебното заведение надхвърлят 1 млн. лв.

- реклама -