смъртността, коронавирус, инфекция, пандемия, мерки
сн. БГНЕС

Болничната асоциация: Лекуване на тежко болен от COVID-19 струва 3500 лв., клиничната пътека е 1200 лв.

Разходите за лечението на заразен с COVID-19, който е хоспитализиран, варират, но при всички случаи са над 3500 лв. Стойността на клиничната пътека пък е 1200 лв. Това обясни пред Нова телевизия адвокат Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

Така тя обясни новото предложение на структурата неваксинираните заболели от коронавирус да доплащат за лечението си.

Няма как болниците повече да буферират разликата между реалната стойност на лечението и осигуряваното от държавата, категорична бе адвокат Димитрова.

На въпрос какво ще се случва с пациентите в тежко състояние, които нямат възможност да доплащат, представителят на Болничната асоциация заяви, че това тепърва ще се уточнява.

Вирусолог: Имаме проблем със спазването на мерките

Не се справяме много добре със спазването на мерките. Можем да сме заразени с COVID-19 и да дадем отрицателен резултат на бърз антигенен тест. Това се случва дори при PCR методиката, когато пациентът е съвсем в началото на своето заразяване. Трябват още 1-2 дни, за да го засече.

Това обясни в студиото на bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя добави, че PCR тестовете имат абсолютно същата чувствителност към всички циркулиращи в момента варианти на коронавирус.

Доц. Гломб припомни как трябва да се носят маските и колко често да се сменят.

„Овлажни ли се маската под вътрешната страна, тя вече няма способностите да филтрира и е по-добре да се смени. Маските не са противогаз. Те намаляват вероятността от заразяване между 60-70%“, допълни тя.

Според вирусологагрипният сезон ще бъде малко по-силен от миналогодишния.

- реклама -