протест НЗОК

Болни от хепатит С: НЗОК ни осъжда на смърт

Болни от хепатит С протестираха пред НЗОК.

„Умираме от лечимо заболяване”.

Това беше един от плакатите разпънати през Националната здравноосигурителна каса по време на символичен протест на близки и болни от коварната болест, наречена тихия убиец.

Предполага се, че около 110 000 души са болни от Хепатит С у нас, но само 3% от тях знаят това.

„440 души с хепатит С чакат разрешение за живот”, „НЗОК ни осъжда на смърт” гласяха другите плакати.

Те бяха разпънати от хора, облечени с черни качулки и с въжета на ръцете в символичния протест. В него участваха пациенти с Хепатит С, които чакат животоспасяващо лечение, и техни близки. Черните маски са символични, защото „пациентите в България с хепатит С са обречени на смърт от Здравната каса”. „Тези пациенти чакат от месеци, за да бъдат допуснати до лечение. Някои от тях вече починаха за съжаление”, каза Силвана Лесидренска от сдружение ХепАктив.

В началото на годината НЗОК одобри новите безинтерферонови терапии за лечение на Хепатит С. Няколко месеца по-късно обаче в сдружението получават сигнали, че техните протоколи отлежават над 3-4 месеца в касата и никой не им дава обяснение какво се случва.

Лесидренска знае за 4 починали, но реално може да са повече.

„Това са хора с цироза, с рак на черния дроб, в конфекция с ХИВ, хора, които преминали трансплантация и трябва във всеки един момент, възможно най-скоро да започнат своята терапия”, обясни Силвана Лесидренска.

Хората призоваха касата да започне да разглежда протоколите за лечение в двумесечния законов срок.

„Тази терапия е последна надежда за тези хора“,

подчерта тя. Има пациенти, които се лекуват със нея вече, но според тях по неофициални данни около 440 протокола отлежават в НЗОК без никой да ги разгледа.

Десислава разказа за майка си Катерина, която на 17 юли при изтичане на втория месец е отишла да разбере какво се случва с нейния протокол и от там е получила отговор: Много бързате, ще чакате 3-4-5 месеца, колко е необходимо. „Много е трудно да съхраниш вярата на болен човек”, каза дъщерята и прочете какво е написала майка й, която вече 3-ти месец няма обяснение.

„Животът ми зависи от вас, вие избирате дали да живея или ще умра в страшни мъки. Търпението ми е изчерпано, очаквам вашето одобрение на протокола ми”, пише в писмото. В него се цитира и номера на този протокол.

Отговорът на НЗОК

Д-р Величка Стаменова заяви, че няма забавяне. Входирани са документите на 480 до 500 пациенти – от тях 260 са разгледани, а 220 вече се лекуват, някои са отложени за медицински уточнения. В двумесечния срок са разгледани, каза тя и след като бе репликирана за конкретни случаи се ангажира да даде становище.

Борис, който бе днес пред НЗОК заедно със съпругата си, коментира, че не чул нищо конкретно. Ще преразглеждат критериите – за мен това е начин да се усложни процедурата още повече. Пак да се ограничи достъпа на пациенти до това лечение. Всички сме нормални данъкоплатци на тая държава и искаме нормално отношение от държавата, каза мъжът. Съпругата му Маргарита е диагностицирана сравнително наскоро и й предстои сега пътят по тази сага.

„Миналата година по време на лапароскопска операция откриха направо, че имам цироза на черния дроб, вследствие на хроничен Хепатит С, за който лекарите казват, че около 26 години съм го носила в себе си, без всякакви признаци. И сега тръгвам по пътеката, за да си търся права и лечение. 30 години работя, няма една година без трудов стаж, отгледала съм междувременно 2 деца и сега имам нужда от държавата. Дали ще ми даде помощ държавата – не знам!”, каза жената и добавя: Ще разберем!

- реклама -