Боливия
Боливия е една от най-бедните държави в света

Боливия отказа кокошки от Бил Гейтс

Боливия е силно възмутена от желанието на американския милиардер Бил Гейтс да дари на страната кокошки. Фондацията на собственика на „Майкрософт“ е решила да подари 100 хиляди пилета на развиващите се страни като част от борбата с бедността.

Властта в Боливия излезе с остра реакция и обяви, че не желае кокошките на Гейтс. „Това е грубо, защото за съжаление някои хора, особено тези от империята, продължават да гледат на нас като на просяци. Ние не зависим от кокошките им, имаме добър напредък“, заяви пред журналисти министърът на развитието на селските райони Сезар Кокарико.

Бил Гейтс дарява 100 хиляди кокошки
Бил Гейтс дарява 100 хиляди кокошки

Основателят на „Майкрософт”, който със своите 75 млрд. щатски долара е сред най-богатите хора в света, смята че кокошките могат да помогнат много за изхранването в бедните страни. Миналата седмица той обяви, че фондацията му „Бил и Мелинда Гейтс” си партнира с неправителствени организации за доставката на 100 хиляди пилета на крайно нуждаещи се семейства. „Изглежда доста очевидно, че всеки, който живее в крайна бедност ще е по-добре, ако има кокошки”, смята филантропът.

Президентът на Боливия окичен с листа от кока
Президентът на Боливия окичен с листа от кока

Боливия е най-бедната страна в Южна Америка, а над 60% от населението й, живее под прага на бедността. Въпреки, че след идването на власт на социалистическият президент Ево Моралес икономиката на страната преживява силен ръст, много от местните хора все още страдат от сериозен недоимък. Моралес, който е първия държавник в страната от индиански произход, национализира добива на петрол и газ през 2006-та година. По-рано тази година той обяви, че страната му разработва три лекарства, базирани върху ефекта на кокаиновите листа.

- реклама -