Бокова

Бокова: Времената се промениха, неравенството между половете остава

Неравенството между мъжете и жените влошава основите на цялото общество и подкопава основите на мира, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на глобалния форум на жените лидери в София.

Глобалният форум на жените лидери събра в столицата водещи представителки на бизнеса, политиката, социалната и културната сфера, ръководители на научни центрове и университети.

По официални данни, само 60% от момичетата са ангажирани в началното образование в света, а 30% в средното. Твърде много момичета са принудени да работят и да се омъжват, вместо да учат, посочи още Бокова.

По време на тридневния форум участниците ще обсъдят тенденциите в постигането на равенството между половете и ще потърсят начини за подкрепа ролята на жените в бизнеса и обществото. Общата цел е да се насърчат вдъхновяващи практики и модели за бъдещите поколения жени лидери.

От българска страна във форума участват вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Важни гости

Сред чуждестранните гости са премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, която изигра историческа роля за демокрацията и правата на жените в страната си в трите си мандат като премиер.

Международните институции и организации са представени от Мара Маринаки, съветник по въпросите на равенството между половете към Европейската външна служба, Сание Гюлсер Корат, директор на Отдела за равенство между половете на ЮНЕСКО, директорът на Международния изследователски и научен институт по въпросите за напредъка на жените към ООН Кармен Морено, членове на Европейския парламент и други.

Световната академичната общност също има силно участие във форума в лицето на проф. Лиу Дзинан, почетен президент на Университета по комуникации на Китай, проф. Гюлсун Сагламер, Рангита де Силва де Алуис , декан по международните въпроси на Университета по право в Пенсилвания и други. В програмата на събитието е отделено специално място на темата за жените в културата и в медиите.

Сред участниците са известната турска журналистка Гила Бенмайор, носителката на награда „Пулицър” за фотожурналистика Рене Байер, както и скулпторът и вицепрезидент на Световния център на жените артисти в Аман Хевда Сер.

- реклама -