Бойкот на мерките: заведенията обявиха, че няма да ги спазват

Бойкот на мерките, влизащи в сила на 27 януари обявиха от двете сдружения на заведенията у нас.

След заседание, продължило с часове, ръководителите им Ричард Алибегов и Емил Коларов обявиха решението. И поискаха оставката на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Новите мерки предвиждат сваляне на капацитета на заведенията, а също и вечерен час на работата им. Това пък удря изцяло нощните барове, които няма да могат изобщо да работят.

„Отказваме да спазваме тази заповед“, обяви Ричард Алибегов. Собствениците на нощни заведения в София припомниха, че с въвеждането на „зелен сертификат“ целта е била да се избегне затварянето на нощните заведения.

ЗАПОВЕД

„Това е първата заповед, която започва от сряда и няма краен срок. Досега не е имало такива заповеди, да не знаем кога е крайният ѝ срок“, негодуват и от двете сдружения.

Още миналата седмица собствениците обявиха, че ще бойкотират мерките и готвят протести. Мотивът им е, че персоналът на заведенията е ваксиниран на 86%. Това пък означава, че най-ваксинираната част от обществото ще бъде оставена на улицата без работа заради новите здравни ограничения.

„Персоналът на заведенията е ваксиниран почти на 100%. Искат да оставят ваксинираните хора на улицата, без работа. Най-вероятно на днешната среща ще вземем решение да не спазваме новите мерки, защото иначе ще бъдем обречени на фалити. Няма да спазваме работното време, което се налага, тъй като нямаме друга опция. От 6 месеца алармираме, че ще дойде тази вълна на коронавируса и, че нещо такова ще се случи, но не бяхме чути”, обясни той.

По отношение на компенсациите за бизнеса пък заради скъпия той Алибегов обясни, че е необяснимо защо не бяха определени още за декември. Така че да станат видими с януарските сметки.

„Компенсациите ще се получат в средата на февруари със задна дата. До тогава българският бизнес се явява кредитор на енергийните дружества, докато се чуди как да плати сметките си. Сега за тези месеци, когато цената е най-ниска ще бъдем компенсирани, което не е логично”, обясни още той.

- реклама -