Бойко Синапов: 90% от колбасите съдържат месо, което в Европа се дава на кучета

Бойко Синапов: 90% от колбасите съдържат месо, което в Европа се дава на кучета

България се е превърнала в рай за дълбоко замразено месо, което отдавна е бракувано в Европа и там се използва само за храна на домашни любимци. Това скандално разкритие направи Бойко Синапов, председател

на Сдружение „Обединени български животновъди“ за „Труд news“.

„Живите ни телета се изкупуват от албанци и гърци за угояване. От две-три години не съм видял и чул кланица да изкупува живи телета. Успоредно с това в магазините се продават масово колбаси от българско месо – това е куриозна ситуация,“

споделя Синапов в разговор, който разкрива абсурдните реалности на месния пазар в страната.

Председателят на животновъдната организация категорично заявява, че 90% от месото в българските колбаси е вносно и старо, като често става дума за дълбоко замразено месо, престояло повече от 6 месеца. В Германия и други европейски държави такова месо се счита за негодно за човешка

консумация и се използва изключително за производство на храна за домашни любимци.

„Нашите преработватели, колбасарници и кланици се възползват от нишата, че тук не е забранено и вкарват такова месо, като го продават на българския пазар за български продукт.

А българска е само преработката му, нищо друго,“ обяснява Синапов.

Оказва се, че в България съществува парадоксална ситуация – производителите на живи животни

нямат право да продават директно на потребителите,

а са задължени да минават през кланици. В същото време кланиците не изкупуват българско месо, а внасят евтино дълбоко замразено, което, по думите на Синапов, „почти без пари го взимат“.

Кренвиршите – мисия „Намери месото“

На въпрос дали в българските кренвирши има месо, Синапов отговаря категорично: „В българските кренвирши няма месо – ако има такова, едно преработвателно предприятие да го докаже – ще бъда благодарен да го видя.

Кренвирши се правят от пратове и всевъзможни глупости.“

Животновъдният експерт разкрива и как на пазара се появяват подозрително евтини меса: „Това е дълбоко замразено, бракувано месо, порозовено, оцветено, няма качествен продукт толкова евтин. А производителят дава качество. Като в магазина е размразено, вкарано по някакъв нелегален начин,

като на някой нещо е платено, стига евтино и до купувачите, които не си представят какво ядат.“

Синапов подкрепя новия законопроект на земеделския министър Георги Тахов, който предвижда 50% от определени хранителни продукти в големите търговски вериги да бъдат български. Според него това е начин да се сложи ред в „хаоса по цялата агрохранителна верига“

и да се защитят интересите на всички участници – от производителя до крайния потребител.

„Със законопроекта има несъгласие, тръшкане от страна на преработвателите и ги притеснява, че ще се прекъсне това, което вършат, а то е недопустимо. На това трябва да се сложи край,“ категоричен е Синапов.

- реклама -