Бойко Рашков, министър, среща МВР

Бойко Рашков: Вече са извършени всички промени на кадрите в МВР

Провеждането на честни избори е една от най-важните задачи на служебното правителство, за да може всеки глас на българския избирател да бъде отчетен както е подаден вотът, а не както някой иска да го манипулира.

Това заяви служебният заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той каза това по време на представяне в МС на отчета за дейността на ведомството в рамките на първия месец от встъпването в длъжност на служебното правителство.

За голямо съжаление на едни от предходните избори – на 4 април, а и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот, каза министърът. За това уродливо явление в нашия политически живот МВР няма вина, ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на една или друга политическа партия, това са инцидентни случаи, допълни той. Министърът посочи, че ведомството разполага с информация в тази насока и заяви, че ще бъдат предприети мерки в тази връзка, като изтъкна, че част от извършените кадрови промени се дължат и на тези причини.

Взети са мерки за произвеждане на честни избори на 11 юли. Има щаб, ръководен от главния секретар на МВР, а полицията и жандармерията ще участват в охраната и транспортирането на машините и на бюлетините. Изготвени са удостоверенията, които да заместват документите за самоличност, с които може да се гласува, допълни вътрешният министър.

У нас са подслушвани политици, общественици, както и участници в антиправителствените протести миналата година:

„Мога да кажа, че са проследявани граждани – не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани. Доказателства има и аз тези доказателства ще ги представя на новосформирания парламент в съответната комисия за контрол върху дейността на службите за сигурност и контрола върху специалните разузнавателни средства, но нека парламентът да реши какво да прави. Това е единственото нещо, което аз мога да направя“, заяви вътрешният министър.

Приключи движението на кадрите по високите етажи на МВР – извършени са вече необходими промени.

Чистка в министерството не е извършвана. Броят се на пръстите на едната ръка хората, които са освободени, каза министърът. Всички хора са запазени, освен тези които са напуснали доброволно и тези, които са поискали преназначение, каза Бойко Рашков.

Установихме, че липсва оперативната чувствителност на нашите служби към важни проблеми на живота на нашата страна каза Рашков и даде пример с изнесените данни със случаите за трансплантации, изнесени от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

- реклама -