Бойко Рашков, Иван Гешев, сигнал

Бойко Рашков със сигнал срещу Иван Гешев до НСлС

Сигнал срещу главния прокурор до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов е изпратил служебният министър на вътрешните работи.

Това обяви самият Бойко Рашков.

„Изпратих част от материалите, които министър Стоилов внесе във ВСС и беше отказано да бъде разгледан по същество. Отделих част от него за публикуване на материали придобити със СРС. Според мен има основание с този въпрос да се занимание следствената служба“, заяви Рашков.

„Според мен има основание с този въпрос да се занимание Следствената служба, поради което аз днес изпратих обособения материал на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Надявам се, че в Следствената служба, където има доста качествени следователи с богата подготовка, ще проведат разследване и ще се отговори на въпроса дали има извършено престъпление от главния прокурор или не“, допълни той.

По два закона е забранено изнасянето на данни от СРС.

Виждам, че има опоненти включително и членове на ВСС, които гледат на този въпрос под ъгъла на защита на Иван Гешев. Прокурори се изправиха след основния щит. ВСС на второ място в защита на Иван Гешев. Имаме практика във Варненския апелативен съд решение, с което лице е признато за виновно точно за това престъпление разгласяване на данни от СРС, посочи още вътрешният министър.

„И при положение, че у нас по Конституция е провъзгласен принципът за равенство на гражданите, ми се струва доста странно отричането, че в единият случай лицето е извършило престъпление и заради това е осъдено от Варненския апелативен съд, а сега според някои от прокуратурата и ВСС нямаме такава хипотеза, поради което дори не може да се започне досъдебно разследване“, посочи още вътрешният министър.

Рашков обяви още, че в случай, че Сарафов откаже да образува досъдебно производство, то той ще се обърне към висшестоящия орган, а именно главният прокурор.

Вътрешният министър заяви, че не му е предлаган министерски пост в новото правителство.

 

 

- реклама -