сн. БГНЕС

Бойко Рашков: Реакцията на ВСС днес беше очаквана

Министър Бойко Рашков: Реакцията на ВСС днес беше очаквана, в този му състав той не направи нещо оригинално

Подобен резултат естествено, че беше очакван. На практика нашият сегашен Висш съдебен съвет в този му състав не направи нещо оригинално. Това е очакваната му реакция. Това каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Мнението относно допустимостта на искането не е единно. Моето мнение, както и на колегата Стоилов, е различно. Различно е мнението и на една немалка част на членовете на Висшия съдебен съвет днес. Съотношението е 8 към 12, доколкото се информирах.
Тогава, когато е избран Гешев за главен прокурор, против са били четирима от членовете на Висшия съдебен съвет. Сега „За“ предложението на министъра на правосъдието са 8. Това доста говори са нагласите вече и в самия Висш съдебен съвет. Оценката на останалите 12, че е недопустимо искането, не е толкова категорично, както едно мнозинство, което е избрало Гешев“, каза още той.

Рашков поясни, че искането за отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор е реакция срещу действията и поведенията му.

„Не знам защо сте възприели изказването днес на Гешев, че това било политическа атака. Това е реакция срещу действията и поведението на Иван Гешев от момента, в който той беше назначен на този пост. Той направи много груби грешки като главен прокурор и юрист. Може би очаква, тъй като е недосегаем, както днешното решение на Висшия съдебен съвет показа, че никой няма да реагира срещу това негово поведение. Очаква, ч е никой няма да реагира срещу поведението, което тласка цялата Прокуратура към подчиненост на политическата власт. Ако ползвам недовия аргумент днес, че някой с политически акт иска да въздейства върху независимостта на прокуратурата – това е много далече от истината. Той се стараеше през цялото време да постави в услуга и подчиненост цялата Прокуратура на политическия ръководител Борисов във времето, в което той беше на власт. В това няма абсолютно никакво съмнение.

Гешев си позволи да осъществи политическа дейност. Тя се състои в това, че той продължи атаката на бившия министър-председател Борисов срещу държавния глава. Продължи я с изнасянето на сведения на данни, придобити чрез прилагането на специални разузнавателни средства, без да се съобразява със забраните в тази посока. Има такива две забрани в Закона за специалните разузнавателни средства. Тези данни, които са събрани с такива тайни способи, не могат да се използват за нищо друго. Освен за нуждите на наказателното производство и опазване на националната сигурност. Когато той изнася тези данни срещу президента, дали доказваше нещо в наказателно производство, дали защитаваше националната сигурност, или целеше единствено това да урони престижа на държавния на глава? След това написа и отправи запитване до Конституционния съд по въпрос, който е известен на цялата юридическа гилдия – има или няма държавния глава имунитет. Представяте ли си какъв главен прокурор имаме, който на един въпрос, изяснен в Конституцията, той сезира Конституционния съд“, допълни той.

Министър Бойко Рашков подчерта, че дълго време Иван Гешев е правил политически поръчки в полза на предишните управляващи.

Главният прокурор Гешев дълго време правеше политически услуги на политическата власт, която беше до 4 април тази година.
Текстът на чл. 33 от Закона за специалните разузнавателни средства изрично забранява на лицата, на които са станали известни такива факти, които са придобити със специални разузнавателни средства, да ги разгласяват. Какво направи Гешев? Той ги разгласи публично на сайта на прокуратурата. За да се гарантира, че тези забрани ще се спазват Наказателния кодекс в чл. 145 А предвижда наказание за всеки, който наруши тези две забрани. Там се предвижда лишаване от свобода. Има осъден човек в страната точно по този текст, защото е нарушил тези забрани. Това е осъдено лице от Апелативен съд – Варна“, обясни още той.

- реклама -