сн. БГНЕС

Бойко Рашков: По закон със своето назначаване всички министри придобиват достъп до класифицирана информация

„Към онзи момент, за който се пише в медиите, аз съм бил завеждащ катедра „Наказателноправни науки“ в УНСС. Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация“. Това заяви пред bTV служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод казаното от бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, че той е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, като отнемането е преди две години.

„Пита се в задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите? Защо този човек обявява този факт, ако е факт, сега, когато аз заемам длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи? Кому е нужно това след няколко години да се изнася в медиите?“, попита Рашков.

Той допълни, че Георгиев не може да го уязви, защото „е твърде скромен в много отношения“. По закон със своето назначаване всички министри придобиват достъп до класифицирана информация.

„Преди да се изказват такива като Димитър Георгиев, добре е да се справят със закона. Поне този текст да бяха научили от Закона за защита на класифицираната информация и когато се изказват, да се изказват компетентно“, заяви Бойко Рашков.

Той бе помолен да коментира и казаното от отстранения директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков, че оказва безпрецедентен натиск върху служители на МВР. „Не виждам смисъл да коментирам изказване на служител, който вече не се ползва от моето доверие. Аз съм снел доверието си от него по сериозни причини“, каза вицепремиерът.

Банков заяви и че Рашков е искал от него шефът на полицията в Пловдив да бъде арестуван в болницата. „За това вече ще му потърся отговорност, тъй като няма нищо вярно“, заяви силовият министър.

- реклама -