Бойко Рашков
сн. БГНЕС

Бойко Рашков: От днес СДВР има нов ръководител

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от днес ще има нов ръководител.

Това съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

За смяната на Георги Хаджиев, Рашков съобщи в Пловдив, където пристигна заради операция срещу корумпирани полицаи в 3 РПУ. Министърът съобщи, че са задържани 15 души. 7 от тях са полицейски служители, сред които е и шефът на 3 РПУ.

Относно освобождаването на Хаджиев министърът заяви: Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители, никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е.

По информацията на БНР старши комисар Георги Хаджиев е подал заявление за преназначаване и той ще бъде преместен в Главна дирекция „Жандармерия и специални операции“.

Към момента няма официална информация от МВР кой ще замести комисар Хаджиев на поста директор на столичната полиция.

„Разследването тече от няколко месеца и се стига до реализация. Няма да посочвам конкретни данни, защото това ще попречи на разследването. Каквото ви е казал колегата от прокуратурата Попов, това може да бъде разкрито“.

„Тук съм, за да се видя с директора на областната дирекция на МВР, защото това е удар по полицията. Още със стъпването си в длъжност съм изразяла становище, че ние няма да търпим подобни прояви. Прокуратурата ще си свърши работата“, каза Рашков и заяви, че ще има промени в кадровия състав на МВР, където е необходимо.

„Задължително трябва да има рокади. Не може да се задържи началникът и да няма кадрови промени. Ние няма да търпим подобни прояви“, акцентира служебният вътрешен министър.

Ще се обсъдят промените в кадровия състав, където е необходимо това ще бъдат ръководителите, където се види, че има и на по-ниски нива – служители. „Няма да търпя служители да се превръщат в престъпници с пагон, каза Рашков.

„Нямам намерение да правя политика и затова прокуратурата ще бъде оставена да си свърши работата, както е цивилизовано“, каза още МВР шефът.

Той заяви по повод изборите, че вече има от предишния вот дела за купуване на гласове и прокуратурата работи по тях.

Според него трябвало да се обявяват партиите, за които се купували гласове, за да знаят избирателите.

Бойко Рашков
сн. БГНЕС

На въпрос за уволнението на Ивайло Иванов без мотиви, Рашков заяви, че има такива и това било насилието над протестиращи на протестите миналото лято. „Докато съм министър няма да позволя това“, обяви той.

Въпросът за оставката ми не стои на дневен ред, обяви Рашков по повод изявлението му срещу журналисти от бТВ. „Пак повтарям, съжалявам и въпросът свършва дотук“, каза Бойко Рашков.

Той заяви, че не е вярно, че има чистка в МВР. „Това са лъжливи обвинения и спекулации. До момента сме освободили двама души в пенсионна възраст. Те прекаляват с обвиненията, но аз имам документи и няма да позволя спекулации“, каза още той и отново повтори, че в случая с главния секретар имал ясни мотиви.

„Ако има управление, което посяга на децата ни, няма да останат млади хора в България съвсем. Аз лично видях ранено момче“, заяви Рашков.

- реклама -