Бойко Рашков, бТВ, Гавазова, Йочев, интервю

Бойко Рашков няма да арестува Борисов, това било работа на прокуратурата

„В последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР… Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор… Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“.

Това каза пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Аз съм вътрешен министър от 10 дни, защо аз трябва да упражнявам тези правомощия (ареста – б.р.), а не прокуратурата? Нали прокуратурата трябва да повдигне имиджа си от 5 поне на 50%“, попита той.

Коментирайки „заплашения от Борисов бизнесмен“ той заяви: „Що се касае до човека, който ми даде тази информация – нека хората си помислят – защо идват при мен, а не отиват в прокуратурата“.

Той подчерта, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.

„Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване… Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“.

В предаването „Неделя 150“ Рашков допълни:

„Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни“.

По случая с подслушванията вътрешният министър е възложил вътрешноведомствена проверка и ще се провери работата на структурите, които са с права за СРС. „Досега подобна проверка в МВР не е правена“.

„Труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели. Не бих могъл да кажа, че скоро това ще се постигне. Добре е политиците да не се намесват, да се спазва неутралитетът. По закон политически поръчки не могат да се изпълняват, друго е живият живот“.

Служебният вицепремиер има основание да смята, че на тези избора ситуацията ще е различна и изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставка за честни избори.

- реклама -