Бойко Рашков, министър, среща МВР

Бойко Рашков е готов да се срещне с главния прокурор, но не настоящия

„Ще се отзова на покана на следващия главен прокурор!“. Така вътрешният министър Бойко Рашков отговори на поканата на Иван Гешев за работна среща. Рашков заяви пред БТВ, че проверката за подслушването продължава въпреки саботажа на прокуратурата. Предложението за работна среща от страна на главния прокурор идва на фона на доста обтегнати отношения между институциите.

В момента е в ход акция на прокуратурата в МВР, като висш полицай вече е с обвинение за трафик на антики и пране на пари, докато в същото време служебното правителство обвини прокуратурата в опит да се меси в изпълнителната власт, включително чрез привикване на шефовете на служби.

Като причина за срещата Гешев сочи „необходимостта от продължаване на взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт“.

По повод акцията срещу началника на сектор „Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов Бойко Рашков обяви, че се провеждат лични обиски и обиски на кабинети на служители, проверяващи твърденията за подслушването на опозиционни политици преди вота на 4 април.

Вчера главният прокурор проведе срещи с новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев и началника на ГДБОП Калин Стоянов.

Минути по-рано пред журналисти говорителят на Министерския съвет Антон Кутев посочи, че Тончев е бил привикан на разпит в деня след назначаването си и обвини прокуратурата в намеса в изпълнителната власт.

А пред Съдебната палата се проведе протест с искане за оставката на главния прокурор.

- реклама -