Бойко Ноев, българи, РСМ, България, спор
кадър: bTV

Бойко Ноев: Само думичката „българи“ дели България и РСМ от решаване на спора

България и Северна Македония са на една дума от разрешаването на споровете помежду си и тази думичка е българи“, смята Бойко Ноев. Пред bTV той коментира, че решаването на високия политически въпрос за правата на българите би довел до разрешаване на всички проблеми между двете държави.

„България е поставила пет искания как да се изпълнява Договора за добросъседство. Много са важни правата на македонските българи, но не просто да са отразени в Конституцията“, каза Ноев.

Той коментира, че Петков трябва да покани новия си колега от С. Македония, който ще наследи Зоран Заев на визита тук, защото такива са дипломатическите правила.

„Освен това, България е държава на 1300 години, а Северна Македония – едва на 30 години. Това също има значение. А и не България е била причината за спиране на разговорите от самото начало“, каза Ноев.

Той предупреди, че Кирил Петков има за разрешаване няколко кризи, една от които е вариантът „Омикрон“ и Петков трябва да подходи много внимателно.

На въпрос дали свикване на Консултативния съвет за национална сигурност е добра идея, Ноев коментира, че това е много навременна инициатива на президента Радев.

- реклама -